Doktor Proktor a konec světa. MOŽNÁ...- Jo NESBO

10:06


  • ANOTACE
Doktor Proktor a konec světa. Možná… je název předposledního dílu ze série knih o šíleném, nebo aspoň skoro šíleném, profesoru Proktorovi a jeho stejně smýšlejících spoluhrdinech. Už jste slyšeli, že konec světa je na spadnutí? A že budeme patrně čelit ohromné invazi z vesmíru? Pokud si chcete všechny ty více či méně pravděpodobné předpovědi ujasnit a hodláte v dohledné době přečíst jen jednu knihu o konci světa, sedminohých peruánských pavoucích, a samozřejmě o Bulíkovi, Líze a doktoru Proktorovi, pak jste tu správně. Přečtěte si ji. Možná…

  • DĚJ 
Jo Nesbø nám tentokrát nepopisuje další případ Harryho Holea, na ten si musíte ještě chvilku počkat, ale naopak před námi stojí další ze skvělých příběhu Doktora Proktora a jeho dvou neposedných parťáků Bulíka a Lízi. Kniha pro tento díl nese název : Doktor Proktor a konec světa. Možná….

Předvídaný konec světa Doktorem Proktorem začíná úplně nenápadně. Kdo by totiž řekl, že nadměrná ztráta ponožek po Norsku je předzvěstí konce světa, no nemám pravdu? Dalším nenápadným znamením byla špatně použitá, případně chybějící diakritika v mluvené a psané řeči. Počkat. Má být tedy konec světa způsobený bosými lidmi a šišlavou řečí? Kde je tedy ten háček?


Na to přišel náš malý zrzavý kámoš Bulík. V knize Zvířata, jejichž existenci byste si raději nepřáli, objevil děsivého Měsíčního chameleona. Určitě nemusím popisovat, jak ke svému jménu přišel.

Tito Měsíční chameleoni se dokáží proměnit v cokoliv a v kohokoliv, jediná jejich vada je neschopnost napodobit háčky a čárky. Navíc, kdokoliv je chameleonem zhypnotizován, sám zapomene, kdy se jaké znaménko používá. Pokud Vám v hlavě pořád šrotuje důvod, proč kradli ponožky, hned Vám to povím. Mají totiž děsivě chlupaté nohy plné ostrých drápů, které roztrhají ponožky během chvilky. No, a protože je zima, nemůžou chodit bosky. To dá přeci rozum.

Tajným úkolem těchto chameleonů je sesadit norského krále a dosadit tam svého velitele, která pomocí hypnózy donutí norský lid k boji proti Dánům a postupem také proti celému světu. Jak tomu ale mohou zabránit?

To je teď hlavním úkolem Doktora Proktora, Lízi a Bulíka. Snad se jim to povede. Budeme všichni držet palce.
  • HODNOCENÍ
Kniha od Jo Nesba, která není detektivkou mě docela překvapila. Jako první jsem Doktora Proktora slyšela pouze jako audio knihu a byla perfektní. Pak jsem si ji rovnou zakoupila a četla s dětmi. Spokojenost byla veliká. Přestože jsou obrázky pro mě víceméně nicneříkající, neurazily.Rozhodně bych zařadila Doktora být do povinné dětské četby,  případně alespoň úryvky vsadila do dnešních čítanek. Vidím zde velký potencionál pro práci s textem a hlavně pro přínos dítěte.

Děj Vám uteče velice rychle a Vy se nemůžete dočkat další kapitoly. Tedy i v knihách pro děti dokázal J.Nesbo svůj talent pro psaní, volbu slov a výběr námětu. Příběh je velice originální a věřte mi, že jste podobnou knihu ještě nečetli.

Doporučuji ji opravdu všem. Dospělým i dětem. Večer před spaním a nebo jako relax odpoledne. Pusťe se do ní :)

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Ahoj, takže pokud jsem správně četl tak se jedná o tak trochu fantasy knihu pro děti? Jelikož jsem "mírně" praštěný člověk tak mě děj o chameleonech dosti zaujal a knihu si určitě přečtu.
    Přeji hodně štěstí s dalšími takovými zajímavými recenzemi jako je takhle! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :D
      Je to měsíční chameleon s hemeroidy, které jsou vážně vidět :D Zní to šíleně, ale je to paráda!
      Katy

      Vymazat
  2. Tak koukám, že se asi musíš nudit, jinak si nedokáži představit, že máš druhý blog. Ty jedeš :D
    Lenka Veselá

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to mne prekvapilo, ze Nesbo pise i takoveto knihy. Vypada to zajimave :-)

    OdpovědětVymazat

Instagram

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images